BejelentésPénzek
minden ami fizetőeszköz

MENÜ
ÉSZAK - KOREA


Von


(angol átírás szerint won) Észak-Korea hivatalos pénzneme 1959 óta; a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság Központi Bankja bocsátja ki.

Váltópénze: a cson (angol átírás szerint chon); 1 von = 100 cson.

Nem konvertibilis, csak belföldön használatos.


Története 

A von 1947 decemberben vált az ország hivatalos fizetőeszközévé. Ekkor a koreai jent váltotta fel, mely akkor még mindig forgalomban volt.

Az észak-koreai vont csak Észak-Korea állampolgárai használhatták. A Kereskedelmi Bank (무역은행) a látogatók számára külön valutát (vagy külföldi fizetőeszközre szóló ígérvényt) hozott forgalomba. Ebben is hasonlít a többi szocialista államra. Azonban ebből több fajta volt forgalomban. A szocialista országokból érkezőké vörös, a többi, úgynevezett kapitalista államból érkezőknek szánt pedig kék/zöld volt. Manapság sokkal inkább kedvelik azt, mikor a külföldi vendég kemény valutával, például euróval fizet.

A dollárhoz történő rögzítés megszüntetése 

2001-ben Észak-Korea a jelképes 1 dollár egyenértékű 2,16 vonnal árfolyamot állapította meg. (Ennek alapja állítólag Kim Dzsongil február 16-i születésnapja.) A bankok ennek ellenére a fekeepiaci árfolyamhoz sokkal közelebbi értéken váltják a valutát. Egy frissebb hivatalos árfolyam szerint 1 dollár értéke 142,45 von. Azonban olyannyira jelentős Észak-Koreában az infláció mértéke, hogy többek szerint a fizetőeszköz értéke lassan megegyezik a dél-koreai vonéval. Észak-koreai disszidensek jelentései szerint a pénz feketepiaci értékén 2009. júniusban 1-jén kínai jüanért 570 vont kellett fizetni. Mindenesetre az amerikai dollár és más fizetőeszközök sokkal többet érnek a feketepiacon, mint hivatalosan. Figyelembe kell venni a kiadási dátumokat ios az érték pontos meghatározásához.

2009-es átértékelés 

2009 novemberben átértékelték a vont. Az észak-koreaiak hét napot kaptak arra, hogy a legfeljebb 100 000 von értékben 1000 von névértékű bankjegyeiket 10 von névértékű bankjegyekre cseréljék ki. Később ezt a határt készpénz esetében 150 000, míg bankbetétek esetén 300 000 értékre emelték. A magánpiac működőképességének lerontása érdekében tett lépésnek tekintik ezt a legtöbben, mivel lényegében megsemmisítette az észak-koreaiak megtakarításait. A The Times feltételezése szerint az ároldali inflációs nyomás letörése és a feketepiacon kereskedő pénzváltók gazdagságának megsemmisítése állt. A közleményt a külképviseletekkel tudatták, de nem hangzott el az észak-koreai állami médiában. Az információt később közzétették egy olyan hálózaton, mely csak belföldön fogható.

2009. december 4-én nyilatkozott Csoszon Szimbo, a Nemzeti Bank illetékese kijelentette, hogy azért értékelték újra a vont, hogy ezzel megfékezzék az országban a magas inflációt és helyreállítsák a gazdaságot.

A folyamat részeként a régi vont november 30-án kivonták a forgalomból, s az új sorozatot csak december 7-én bocsátották ki. Ez azt jelenti, hogy az észak-koreaiak addig semmilyen jószágot és szolgáltatást nem tudtak pénzért szerezni. Ezen időszak alatt a legtöbb bolt, étterem és tömegközlekedési szolgáltatás elérhetetlen volt. Csak azok az üzletek maradnak nyitva, mely a politikai vezető réteget és a külföldi turistákat szolgálja ki. Itt csak valutával lehet majd fizetni. Az intézkedések eredményeképp olyan érzés alakult ki az észak-koreai hivatalnokokban, melyek szerint polgári engedetlenség indulhat meg az országban. Erre már régóta nem volt precedens. Azonban a jelentések szerint emiatt egy idősebb házaspár már öngyilkosságot kísérelt meg. A kínai Xinhua hírügynökség szerint Észak-Koreában kollektív pánik van. Minden katonai bázison készültségbe álltak, s egyes meg nem erősített hírek szerint utcai tüntetések voltak, melynek eredményeképp megnőtt a beváltható pénz mennyisége.

2010 januárjában a valutareformot kivitelező pártfunkcionáriust, Pak Nam Git menesztették, mert zavargások törtek ki az országban, egekbe szöktek az árak. Ugyanazon év márciusában az újságok arról számoltak be, hogy ki is végezték őt.

Érmék 

2009-ben bevezett érmék: 1, 5, 10, 50 cson és 1 von.


2009-es sorozat 

2009. december 7-én bocsátották ki az új bankjegysorozatot.

Címletei: 5, 10, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5 000 von.


ÉSZAK - KOREA PAPÍRPÉNZEI

5 Von


Keltezés: 2002.


Méret: 145 mm x 65 mm


Szín: szürkés zöld


50 Von


Keltezés: 1992.


Méret: 145 mm x 71 mm


Szín: barnás narancs


200 VonKeltezés: 2005.


Méret: 140 mm x 74 mm


Szín: kék

Free NORTH KOREA Cursors at www.totallyfreecursors.comIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!