BejelentésPénzek
minden ami fizetőeszköz

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
IRAK


Iraki dinár


A dinár Irak hivatalos pénzneme.

Történelem

Az ország pénzneme az első világháború idején bekövetkezett brit megszállás óta az indiai rúpia volt. A dinárt 1932-ben vezették be az rúpia helyébe 1 dinár = 13⅓ rúpia átváltási aránnyal. A dinár árfolyamát 1959-ig 1:1 arányban az angol fonthoz kötötték, ezután pedig – értékének megváltoztatása nélkül – az amerikai dollárhoz, 1:2,8 arányban. Mivel a dinár nem követte a dollár 1971-es és 1973-as leértékelését, az arány 1:3,3778-ra erősödött, ami a dinár 5%-os leértékelése után 1:3,2169-ra változott. Ez a hivatalos rögzített árfolyam egészen az öbölháborúig fennált, habár beszámolók szerint 1989-ben a feketepiaci árfolyam ennek öt-hatszorosa körül mozgott (3 dinár = 1 dollár). A legnagyobb címlet a háború kitörésekor a 25 dináros volt.

Az öbölháborút (1991.) követő embargó következtében sajátos helyzet alakult ki. A bankjegyeket a háború előtt (svájci nyomólemezekkel) Angliában gyártották, a háború utáni embargó miatt azonban ez a lehetőség megszűnt, így helyileg, illetve Kínában készültek a bankjegyek. Az új bankjegyek silány minőségűek voltak: síknyomásos eljárással készültek hagyományos (nem pedig biztonsági) papírra. A bankjegyhamisítás elharapódzott, a hamisítványok nem ritkán jobb kivitelűek voltak, mint az eredetiek. Az öbölháború következtében az ország északi részén elterülő, autonóm Iraki Kurdisztán a háborút követően gyakorlatilag (de facto) függetlenné vált, habár függetlenségét sosem kiáltotta ki. Itt az új, gyenge minőségű bankjegyeket nem fogadták el, hanem az addigra Irak többi részében forgalomból kivont régi papírpénzeket használták tovább. A két pénzrendszer árfolyama hamarosan eltávolodott egymástól, ezzel lényegében új pénznem jött létre, melyet iraki svájci dinár néven emlegettek a gyártás helyére utalva. Ennek a valutának se központi bankja, se hivatalos árfolyama, se bármiféle garancia az értékére (arany- vagy valutatartalék) nem volt; mivel azonban új pénzeket se nyomtattak, értékéből nem vesztett, sőt a bankjegyek kopása miatt inkább enyhe defláció volt jellemző.

A magas infláció miatt elértéktelenedett pénznemet újraértékelik 2013 júliusában. Eközben a központi hatalom által irányított nemkurd területeken fokozódott a bankjegykibocsátás és ezzel együtt az infláció, de a címletek mindezzel nem tartottak lépést. A második öbölháború idejére az iraki dinár értéke az 1990 előtti ezredére zsugorodott, a legnagyobb címlet azonban csak 250 dináros volt. Kibocsátottak ugyan 2002-ben egy tízezres címletet „nagyobb összegek kifizetésére és bankközi tranzakciók” céljából, azonban a fosztogatások veszélye miatt nem fogadta szívesen a lakosság. A 250 dinár alatti címletek viszont annyira csekély értékűek voltak, hogy teljesen kiestek a használatból. A háborút megelőző időkben a mindennapi készpénzforgalmat lényegében egyetlen címlettel, 250 dinárosok kötegeivel bonyolították le.

A második öbölháború és a Szaddám Huszein-vezette hatalom félreállítása után az amerikai és vele szövetséges megszállók támogatta átmeneti kormány új, korszerű iraki dinár érméket és bankjegyeket hozott forgalomba. Az új pénzt a központi területeken forgalomban lévő dinár értékén vezették be, a kurd területeken 1 iraki svájci dinárt 150 iraki dinárra váltottak. Az új pénz bevezetése gyors felértékelődséhez vezetett, a korábbi 1 dollár = 4000 dinár körüliről 1 dollár = 980 dinárra, végül 1 dollár = 1170 dinár arányban rögzítették. Ettől a feketepiaci árfolyam sem tér el lényegesen (1 dollár = kb. 1200 dinár). A bevezetett legnagyobb címlet a huszonötezer dináros, amely mintegy 21 amerikai dollárt ér. A nagy címletek miatt szóba került az iraki dinár redenominációja (újracímletezése) is.


IRAK FÉMPÉNZEI
IRAK PAPÍRPÉNZEI

1/4 Dinár


Keltezés:


Méret: 119 mm x 66 mm


Szín: zöld

5 Dinár


Keltezés:


Méret: 161 mm x 78 mm


Szín: rózsaszín

50 Dinár


Keltezés:


Méret: 130 mm x 66 mm


Szín: lilás

250 Dinár


Keltezés:


Méret: 130 mm x 66 mm


Szín: kékes zöld

250 Dinár


Keltezés:


Méret: 175 mm x 85 mm


Szín: lila

500 Dinár


Keltezés:


Méret: 143 mm x 66 mm


Szín: kék

1000 Dinár


Keltezés:


Méret: 143 mm x 66 mm


Szín: narancssárga
Free IRAQ Cursors at www.totallyfreecursors.comIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!